25 de septiembre de 2014

Currants and Blueberries Vanilla Cake





How much time since the last cake? I don't even remember but cold weather is here and my oven is asking me for warm desserts. I don't usually like to make cakes, because is a tentation, a whole cake waiting for you in the kitchen... But once or twice (or more...) a year doesn't hurts. 
So I was thinking these last weeks about make a cake, and then a lots of blackberries came to me. Guess what, today's cake have a tons of berries!

¿Cuánto tiempo hace desde la última tarta? Ni lo recuerdo pero los días fríos ya están aquí y mi horno me está pidiendo postres calientes. Normalmente no me gusta hacer tartas, porque es una tentación, una tarta entera esperando en tu cocina... Pero una vez o dos (o más...) al año no hace daño.
Así que estas semanas pasadas estaba pensando en hacer una tarta cuando, de repente, un montón de moras vinieron a mi. Adivinad qué, ¡la tarta de hoy tiene toneladas de frutos del bosque!




Oh, now that I remember, I have a lot of pumpkin recipes for October (yes, it must be in that month because Halloweeeeen). I'm probably only going to post three, but if you want more because you are obsessed with pumpkin like me just let me know.
Anyway, this cake. How can something that simple be so delicious!? I just love vanilla flavour so it's almost always in my cakes. And combined with berries is the perfect match.

Oh, ahora que lo recuerdo, tengo un montón de recetas de calabaza para este octubre (si, tiene que ser en ese mes por Halloweeeeeen). Voy a subir probablemente sólo tres recetas, pero en el caso de que estes tan obsesionado como yo con la calabaza simplemente tienes que pedirmelo.
A lo que iba, esta tarta. ¿¡Cómo algo tan simple puede estar tan delicioso!? Soy una fanática de la vainilla, asi que casi siempre la incorporo a mis tartas. Y combinado con las bayas son una pareja perfecta.

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For the cake
  • 3/4 cup butter / mantequilla
  • 4 eggs / huevos
  • 300g sugar / azúcar
  • 480g baking flour / harina de repostería
  • 1 1/2 tsp  / sal
  • 2 tbsps olive oil / aceite de oliva
For the glaze
  • 200g powdered sugar / azúcar glacé
  • 1/2 cup milk / leche
  • 1/2 vanilla extract / extracto de vainilla
  • 1 tsp chia seeds / semillas de chia



First you need to melt the butter. Preheat the oven to 100ºC. In a bowl mix together the melted butter, eggs, and sugar until blended. Add the vanilla extract and milk and mix until combined. Set aside.
In a large bowl, mix together the flour, salt, baking powder, baking soda and cinnamon. Gradually add the flour mixture to the batter. Add the blackberries and stir. Distribute the mix between 2 well-greased and lightly floured cake pans (or put all in one cake pan, but is better the first option).
Place it in the oven and bake for 40-50min, or until they're golden around the edges and a toothpick inserted into the cake comes out clean. Let it cool for 10min before removing the cakes from their pans.
Now prepare the glaze. Whisk together the powdered sugar, milk and vanilla extract until smooth. Add the chia seeds and whisk until they're evenly distributed throughout the glaze. Drizzle 1/3 off the glaze over the first layer of the cake. Place the second layer on top of it and drizzle with the remaining glaze. Garnish with the fresh berries.

Para empezar hay que derretir la mantequilla. Ve precalentando el horno a 100ºC mientras tanto. En un bol mezcla la mantequilla ya derretida, los huevos y el azúcar y mézclalo bien. Añade la vainilla y la leche y vuelve a mezclarlo hasta que esté homogéneo. Déjalo a parte.
En un bol grande, mezcla la harina, la sal, la levadura, el bicarbonato y la canela. Añade gradualmente esta mezcla a la anterior. Añade las moras y remuevelo. Distribuye la mezcla en dos moldes para tartas bien engrasados y enharinados (o pon toda la mezcla en un solo molde, aunque recomiendo hacerlo de la primera forma).
Hornea durante 40-45min, o hasta que este dorado por los bordes y al introducir una barilla esta salga limpia. Déjalas enfriar 10min antes de sacarlas del molde.
Ahora el glaseado. Bate el azúcar glas, la leche y la vainilla hasta que quede suave. Añade las semillas de chia y vuelve a batir. Esparce sobre la primera base de tarta 1/3 del glaseado. Coloca la segunda tarta encima de esta y glaseala con lo restante. Adorna con bayas frescas.






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